Levandule

Levandule je krásnou voňavou rostlinkou, typickou svými fialovými kvítky. Levandule je také názvem jejího esenciálního oleje s kouzelnou bylinnou vůní a konejšivým působením...
Levandule působí antisepticky, podporuje hojení a zklidňuje – problematickou pokožku i podrážděnou mysl. Navozuje sladké sny, pomáhá při nespavosti.


O levanduli

Modrofialové kvítky na stříbrných keřících najdeme v množství druhů po celé Evropě, typická jsou rozsáhlá levandulová pole Francie. Levandule je vyhledávanou rostlinou nejen pro svou krásu, ale i své léčivé účinky.

Sušené květy se tradičně používají pro přípravu zklidňujícího čaje, který uvolňuje svaly, zmírňuje záněty. Pomáhá při nadýmání, trávících potížích. Působí také při astmatu, dýchacích potížích nebo menstruačních bolestech.

Levandule původně pochází ze středomoří, kde se její lístky užívají také jako koření pro úpravu ryb a pečeného masa.

Levanduli využívali již staří Římané do koupelí ve svých proslulých lázních, její botanické jméno pochází z lat. „lavare“, což znamená umývat.


Levandule a přírodní kosmetika

I dnešní kosmetika využívá protizánětlivé a hojivé vlastnosti levandule. Levandulová silice vyvolává mírným podrážděním prokrvení, podporuje tak hojící procesy, používá se na tržné rány, popáleniny, puchýře. Je antiseptická, působí proti množení škodlivých mikroorganismů, předchází tak infekcím, zmírňuje svědivost a alergické projevy kůže.

Používá se i na ošetření štípnutí hmyzem.

Jako mast je účinná při revmatismu, natažených svalech, bolestech kloubů nebo zánětech nervů.

Levandule pro zklidnění

Éterické oleje levandule mají blahodárné relaxační a uvolňující účinky. Silná, ale jemná vůně uklidňuje smysly, pomáhá proti nespavosti, stresu, podrážděnosti, depresím či bolestem hlavy. Uklidňuje při napětí, mírní dýchací potíže.

Při úporných bolestech hlavy lze čistý éterický olej natírat přímo na spánky.
Pokud máte esenciální olej levandule doma, využijete ho i jako jemnou dezinfekci nebo při šetrném úklidu.

Komentáře

Doporučujeme:

Jojobový olej

Bambucké máslo

Ylang-Ylang

Kakaové máslo