| SÍLA DOTEKU Péče o tělo i o duši Bio panenské oleje, vonné oleje, přírodní kosmetika |
Kokosový panenský olej má lahodnou exotickou vůni. Nechte se jí unést až k příjemné relaxaci, dopřejte si jeho vůni v péči o tělo, oddejte se báječné exotické masáži, užijte si jeho hojivé účinky. Vyzkoušejte kokosový olej v kuchyni, jeho lahodná chuť je výborná pro zdravé vaření, skvěle se hodí i na hubnutí...
Jako tělový olej je ideální pro suchou a citlivou pokožku, o kterou pečuje a také ji chrání. Díky svému výjimečnému složení je označován jako přírodní antibiotikum. Kokosový olej narušuje buněčnou stěnu bakterií, plísní a virů, užívá se proto jako hojivá mast.
Uplatní se ke každodenní péči o pleť, vlasy i nehty, je skvělý k příjemným relaxačním masážím, je nepřekonatelný i jako přírodní lubrikační gel.
Kokosový olej se navíc hodí i do teplé i studené kuchyně. Při vaření využijete nejenom jeho specifickou chuť a vůni, ale také jeho tepelnou stálost. Nepřepaluje se, neobsahuje cholesterol, snadno se tráví, neusazuje se v těle, navíc podporuje metabolismus. Energii dodává postupně, takže se uplatňuje i při hubnutí. Kokosový olej zasytí na několik hodin a pomáhá předcházet tzv. jo-jo efektu.
Panenský kokosový olej pochází z tropických tichomořských ostrovů. Všestranný olej s unikátní exotickou vůní se získává z usušené bílé dužniny ořechu kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera), která obsahuje až 75% tuku. Celý proces od utržení ořechu po zabalení oleje trvá jen několik hodin.
Kokosový olej v panenském stavu je při pokojové teplotě mléčně bílý a má tuhou konzistenci. Jedná se vlastně o kokosový tuk nebo kokosové „máslo“, taje cca při 25 °C. Stačí ho tedy přiložit na pokožku, chvilku uložit na topení nebo na sluníčko.
Panenský kokosový olej je výjimečný svým složením. Je tvořen nasycenými mastnými kyselinami (na rozdíl od ostatních panenských olejů). Vyniká obsahem kyseliny laurové, kaprinové, kaprylové nebo myristové. Jde o kyseliny známé jako přírodní antibiotika. Mají schopnost narušují buněčnou stěnu kvasinek, plísní, bakterií, i virů.
Panenský kokosový olej tak má unikátní protiplísňové, antibakteriální a antivirové vlastnosti, pomáhá proto s různými infekcemi, kožní plísní, virem herpes, kvasinkami, kandidou apod. Může se používat i jako mast na postižená místa, jako přírodní antibiotikum se užívá i vnitřně.
Panenský kokosový olej je hypoalergenní, je vhodný i pro velmi citlivou pokožku. Nedráždí pokožku a je snášen i citlivými sliznicemi (užívá se proto i jako přírodní lubrikační gel s omamnou vůní - pozor, není však vhodný pro použití v kombinaci s latexovými kondomy).
Složení kokosového oleje je nejblíže k tukům v pokožce, proto jej ochotně přijímá a využívá.
Kokosový olej se užívá v péči o pleť i pokožku celého těla. Zvláčňuje pokožku, regeneruje a omlazuje. Kokosový tuk vytváří na pokožce ochranou vrstvu, tak ji chrání, a zvyšuje její odolnost a zabraňuje vzniku infekcí.
Pomáhá proti předčasnému stárnutí pokožky, užívá se proti vráskám. Pomáhá při hojení jizev, odstraňuje i další kožní vady, např. jaterní skvrny.
Pro své regenerační vlastnosti, výbornou skluznost a jedinečnou vůni se kokosový olej užívá také jako masážní olej k domácím i profesionálním masážím. Nejenže skvěle působí na pokožku, ale jeho okouzlující kokosová vůně také uvolní myšlenky a navodí příjemné pocity relaxace.
Kokosový olej je tradičně užívaný i v ajurvédském léčebném systému. Je mu přisuzován ochlazující efekt (je vhodný k masážím v létě a při nadbytku horkosti v organismu), v indické medicíně často slouží k masážím hlavy a obličeje.
Kokosový tuk nachází uplatnění i ve formě regeneračního olejového zábalu na vlasy nebo jako regenerátor na nehty.
Využití kokosového oleje v péči o pokožku
Kokosový olej zvyšuje elasticitu pokožky a působí tak proti striím, užívá se v těhotenství jako prevence, i po porodu.
Kojící ženy ho užívají na popraskané bradavky, skvěle regeneruje a pro kojence je zcela neškodný. Svým složením je kokosový olej obdobný složení mateřského mléka. Stejně jako v kokosovém oleji, tak i v mateřském mléce najdeme kyselinu laurovou nebo kaprylovou, které pomáhají v boji proti patogenním mikroorganismům.
Kokosový tuk se proto užívá při výrobě náhradní kojenecké výživy, kojící matky ho užívají vnitřně pro zvýšení kvality svého mléka.
Kokosový olej je tradiční součástí asijské kuchyně. Má lahodnou chuť, dodá netradiční vůni pokrmům z masa, pomazánkám i sladkým dezertům.
Kokosový tuk neoxiduje ani za vyšších teplot, takže se hodí do teplé a studené kuchyně i na smažení (nepřepaluje se). Při vaření dokáže nahradit všechny běžně užívané tuky.
Kokosový olej užívaný vnitřně (při vaření) působí jako antibiotikum, pomáhá budovat imunitu, působí proti bakteriím, virům a plísních, pomáhá při kandidě a reguluje přirozenou střevní mikroflóru.
Kokosový olej přitom dodává tělu energii postupně. Dokáže navodit pocit sytosti na několik hodin.Doporučuje se proto jako součást zdravé výživy, je užitečný i při hubnutí.
Kokosový olej podporuje metabolismus, neusazuje se v těle, nezatěžuje štítnou žlázu. Neobsahuje cholesterol. Snižuje zátěž nadledvinek.
Je vhodný i pro diabetiky a osoby s problémy s hladinou cukru v krvi. Kokosový olej reguluje hladinu krevního cukru, při hubnutí tak pomáhá zbavit se chutí na sladké.
Jako alternativu klasického másla mohou kokosový olej, resp. kokosový tuk užívat i lidé s alergií na mléko.
Zajímá vás více?
Zde najdete další články o kokosovém oleji: