| SÍLA DOTEKU Péče o tělo i o duši Bio panenské oleje, vonné oleje, přírodní kosmetika |
Úvod » Imunita vitalita únava » BIO Rakytníkový olej, 100%, 20 ml
Stejně jako dužina plodů rakytníku řešetlákového vyniká i rakytníkový olej pozoruhodnou oranžovou barvou.
Rakytník řešetlákový obsahuje množství bioaktivních látek. Patří k nejvýznamnějším přírodním zdrojům vitamínu C a karotenoidů (provitamínu A). Rakytníkový olej obsahuje asi 10x více vitamínu C než pomeranč a obsahem betakarotenu předčí i mrkev.
Rakytníkový olej obsahuje celý komplex nejdůležitějších vitamínů, dále minerály jako železo, mangan, bór, cenné bioflavonoidy (např. kvercetin, kempferol, rutin), třísloviny aj.
Vyniká také obsahem nenasycených mastných kyselin (Omega 3, Omega 6, Omega 9), především pak esenciální kyselinou Omega 7, která se v přírodě vyskytuje velmi omezeně.
Rakytníkový olej je prospěšný zejména svým antioxidačním a regeneračním účinkem.
Dávkování při vnitřním užití:
Rakytník lze užívat i dlouhodobě. Nejsou známy případy nepříznivých vedlejších účinků nebo negativní interakce s jinými potravinami, léky nebo léčivými bylinami. Rakytníkový olej mohou střídmě užívat i těhotné a kojící ženy.
V průběhu užívání může dojít ke krátkodobému zhoršení příznaků obtíží, které však během pár dnů nahradí zlepšení stavu.
Doporučujeme užívat místo tradiční kovové lžičky plastovou, s kovem by mohly některé cenné látky takytníkového oleje negativně reagovat.
Rakytníkový olej se užívá pro regeneraci poškozené pokožky, kdy se aplikuje přímo na postižená místa, příp. se přikládá vatový tampon napuštěný olejem.
Má protizánětlivé a regenerační účinky při zánětlivých kožních onemocněních, ekzémech, špatně se hojících ranách, omrzlinách nebo popáleninách.
Pro své hojivé vlastnosti se aplikuje i na popraskané bradavky kojících žen.
V péči o pokožku se může míchat s jinými panenskými oleji (šípkovým olejem, pupalkovým olejem, slunečnicovým apod.) v poměru 1 díl rakytníkového oleje ku osmi dílům nosného oleje.
V péči o vlasy se rakytníkový olej aplikuje vtíráním do poškozených konečků nebo ve formě vlasové masky pro obnovení pružnosti a vitality vlasů.
POZOR: Rakytníkový olej díky obsahu karotenoidů výrazně barví
Při vnější aplikaci rakytníkového oleje je třeba počítat s oranžovým zabarvením, které může přetrvávat i několik dnů, zašpinit spodní prádlo apod.
SLOŽENÍ
Hippophae rhamoides 100 % - BIO Extrahovaný CO2
Zajímá vás více?
Zde najdete další články o rakytníkovém oleji:
| Číslo produktu / Název zboží: | ||||
|---|---|---|---|---|
![]() |
013050_12NPO BIO Rakytníkový olej, 100%, 50 ml |
naše cena 598 Kč | ![]() |
|
![]() |
K001100_12SKA Rakytník bio karité + 100 % bio karité |
naše cena 305 Kč | ![]() |